Reserveren Terug in de tijd
Webton Internetdesign

Media

Hengelo Journaal 21-10-2003

SLUISDEUREN WAARBEEK OPEN VOOR REUNIE JAREN '60 - '70

Door: Jacques van Maaren

Marloes Platvoet werd ooit gehuldigd als 1.000.000e bezoeker van de Hengelose Discotheek "In den Herbergh" en kreeg als beloning een glimmende Puch Maxi mee naar huis. De bromfiets heeft ze niet meer, maar zelf glimt ze als vanouds. De vrijdag 10 oktober in Zalencentrum de Waarbeek gehouden reünie, laat ze natuurlijk niet aan zich voorbij gaan. Ze is niet de enige, want samen met man Jan en rond de duizend andere stappers uit de jaren zestig en zeventig, staat ze opnieuw geduldig in de rij.

Vrijdagavond, rond 21.00 uur; een slordige vijftig meter verwijderd van Zalencentrum de Waarbeek, liggen vijf als "trekschuiten" naar de Waarbeeksluis geloodste schepen. Ze wachten geduldig om geschut te worden naar het schone deel van het Twentekanaal. Bij het zalencentrum worden op hetzelfde moment honderden bezoekers naar hun parkeerplaatsen geloodst. Een enkeling was er zelfs al enkele uren eerder, het ritme van vroeger zat er wellicht nog steeds in. De bezoekers, waaronder buitenlandse, worden verwelkomd door het organisatieduo Jan Huiskes en Jaap Heerze. Aan hun gezichten is duidelijk te zien dat ze genieten van de grote opkomst. De heren Smit van Zalencentrum de Waarbeek rekenen op een vloed van bezoekers en zetten in tegenstelling tot hun buren (de sluiswachters van de Waarbeeksluis, red.) wèl alle deuren in het complex open. Gecontroleerde doorstroming en ruimte en rust ook voor diegenen die in rustiger sfeer willen bijpraten en herinneringen ophalen.

Identificatieproblemen
Sommigen herkennen elkaar na al die jaren niet meer van dichtbij, ondanks de wervende recente reclamecampagnes van diverse opticienketens. Een bezoekster meent echter dat met het vorderen van de nacht, veel meer mensen elkaar weer gaan herkennen. Drank verheldert dus blijkbaar ook wel eens, in plaats van fulltime als notoire "kapotmaker" te fungeren. Verrijkt met een paar onsjes en wat lachrimpeltjes, verarmd met een iets dunnere of vergrijzende haardos, het zijn nieuwe kenmerken die de identificatieprocessen er niet makkelijker op maken. Ik erken het nu maar eerlijk: de bij mijn geboorte geïnstalleerde "identificatie software" laat mij regelmatig in de steek. Het systeem loopt regelmatig vast als het iemand scant die niet voorkomt in mijn database. Toupetjes lijken trouwens inmiddels volledig uit de mode, of zijn dusdanig natuurgetrouw dat ze mij niet opvallen. Wellicht uit voorzorg voor de naderende middelpuntvliedende krachten thuisgelaten? Want er was natuurlijk ook muziek en er moest geswingd worden…

Oud en jong feesten samen
In de grote zaal zit inmiddels "Coupe de Ville" de muzikale geheugens af te stoffen en dendert de ene na de andere gouwe ouwe uit de speakers. Al snel hebben deze rasmuzikanten de zaal plat met hits die vroeger in de Hengelose discotempels klonken. Erg lang kon ik er niet van genieten, want in de kleine zaal moest opa zelf op herhaling. Niet met grijs vinyl, voor niets van zolder gehaald dus, maar met cd's en bijpassende apparatuur van Sander Kattenpoel's PowerMusic Drive-in Show. Sander, zelf nakomeling van twee vroegere Herberghbezoekers, nam het na een half uurtje van me over. Hij paste zich, ondanks het leeftijdsverschil, moeiteloos aan bij de muzikale wensen van het publiek en hield de swingende veertigers en vijftigers keurig op de vloer. Snel terug naar de grote zaal. Een grote swingende massa met onder anderen een vader met zijn meegekomen dochter. Ik hoor nog net "vliegende" diskjockey Bram van der Weide Arthur Conley's "Sweet Soul Music" afkondigen. Hij vliegt even later weer terug naar Warschau, als jurylid van het Circusfestival en wellicht stiekem zoekend naar nieuw talent voor zijn eigen Circusfestival in Enschede. Een nieuwe act ligt even na Bram's optreden voor het grijpen, want de volgende artiest was werkelijk een surprise act.

Spetterende surprise act
Het bleek Elvis te zijn. De manier waarop deze Zaandammer (alias Jan Geerling, red.) in de huid van de in 1977 overleden Elvis kruipt, is weergaloos. Het leidde in 1979 al tot een overwinning in de Soundmixshow van Henny Huisman. Zijn Elvis-show is inmiddels geëvalueerd tot een ware topact zonder zwakke plekken. Al direct vanaf de overrompelende begintune lopen de rillingen over de lijven van de toeschouwers en rollen de hits van de King zonder onderbreking van zijn tong. Stem, mimiek, kleding, geraffineerde pasjes, bewegingen en de wijze waarop deze entertainer z'n publiek in z'n act betrekt, zijn niet alleen professioneel, maar getuigen van liefde voor het vak en respect voor de echte King. Alleen echte toppers zouden hem mogen imiteren. Jan Geerling behoort tot dat selecte gezelschap, vraag het maar aan het enthousiaste publiek in Hengelo.

Oude koeien
Tot diep in de nacht werden er oude koeien uit de sloot gehaald, zo meldt een bezoekster op de homepage. En konden de stappers van toen nagenieten van oud-deejay Mans Prinsen en een van de eerste vrouwelijke diskjockeys van Nederland Herma Mol. Zij vond de reis vanuit Amstelveen (haar nieuwe woonplaats, red.) meer dan de moeite waard. Vooral het bijkletsen met voormalig "first lady" Betsy Olde Olthof van "In den Herbergh"had haar zeer goed gedaan. Betsy zelf had zich ook uitstekend vermaakt en was blij dat ze zoveel oude bekenden nog eens kon ontmoeten. Ze was niet enige…

Homepage blijft
Webmaster Ton Heerze (directeur/eigenaar van Webton), inderdaad de zoon van, maakt dezer dagen overuren. De homepage www.terugindetijd.nl blijft in de lucht en heeft inmiddels ruim 6000 bezoekers getrokken. Dat resulteerde zelfs in een top-40 notering op de lijst van meest bezochte uitgaanspagina's. Het gastenboek op de homepage is inmiddels verrijkt met vele enthousiaste reacties. Ook staan er hitparades van 1968 t/m 1977 en zijn de fotoalbums met opnames van de avond erg in trek. Digitaal nagenieten dus, ook voor spijtige "wegwezers", want vele ex-stappers gingen juist uitgerekend dit weekend met herfstvakantie. Ook meldde zich een teleurgestelde in het gastenboek. Hij was het "glad vergeten" en hoopt op een herhaling. En goed nieuws, want die herhaling lijkt er aan te komen, want Jan Huiskes en Jaap Heerze melden dat er zeker een vervolg zal komen. "We hebben er veel van genoten en geleerd en zullen het de volgende keer nog (?) beter doen."